MENU
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Galeri
  • Müzik
  • Sesli Köşe Yazıları
  • medya
  • Sinema
  • news
  • Aktüel
  • Para Kazanma
  • Tanıtım
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • Gizlilik Politikası
  • Haber Kaldırma talebi
  • Reklam ve Tanıtım
  • İLETİŞİM
  • Nöbetçi Eczaneler
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
DOLAR32.2053
EURO35.1156
GR ALTIN2500.6
ÇEYREK4111.0
Ankara
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Dünya
  • Yemek Tarifleri
Kapat

Bilirkişi 526 gün sonra geldi

Ana SayfaVideo GaleriBilirkişi 526 gün sonra geldi
Bilirkişi 526 gün sonra geldi

Daha önce çevrecilerin defalarca protesto eylemi yaptığı, boykotlar başlattığı, Güral Porselen firmasının Çeşme Germiyan'daki RES faaliyetleriyle ...

18 February, 2022, Friday 19:02
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Daha önce çevrecilerin defalarca protesto eylemi yaptığı, boykotlar başlattığı, Güral Porselen firmasının Çeşme Germiyan'daki RES faaliyetleriyle ilgili sürpriz bir gelişme yaşandı. Çevrecilerin açtığı davada, mahkemenin verdiği "ÇED gereklidir" kararı doğrultusunda atanan bilirkişi heyeti 526 gün sonra incelemesini yaptı.

Bilirkişi incelemesinde, çevreci ve köylülerin yanı sıra çok sayıda jandarma personeli yerini aldı. Özel jandarma koruma timleri, çevreyi korumak isteyen yurttaşları bölgenin dışına çıkardı.

Bölge sakinlerinden 96 yaşındaki Sevim Efeler'in de bilirkişi incelemesini takip etmek için sarp bölgeye gelip RES'leri protesto etmesi dikkat çekti.

Çevreciler, birinci derece doğal ve arkeolojik SİT alanına kurulan RES nedeniyle antik Roma köyü içindeki tarihi eserler ve orman alanlarının zarar gördüğünü savundu.

Çeşme Çevre Platformu Üyesi Ahmet Güler, bilirkişi heyetinin bu kadar geç gelmesine tepki gösterirken, "En sonunda mahkemenin yolladığı bilirkişi, 526 gün sonra İzmir'den Çeşme'ye incelemeye gelebildi. 526 gün sonra İzmir'den buraya gelebilmek çok büyük bir hız gerektiriyor" dedi.

Güral Porselen'in 57 dönümlük araziye diktiği 3 rüzgar türbininin bölgeye büyük zarar verdiğini dile getiren Güler, şunları söyledi:

"Bu bölge muhteşem bir bölge. Ama Güral Personel, bir takım hukuk hilesi yaparak, hukuksal açıkları, boşlukları bularak bu kadar güzel bir yerde doğa tahribatı yapıyor. Sadece doğa tahribatı değil, antik çağdan kalmış Roma köyünü tahrip ederek buraya RES kuruyor."

"TAM BİR FACİA"

Çevreci avukat Şehrazat Mercan ise şöyle konuştu:

"Germiyan Köyü'nün Kislecik Mevkii'ndeyiz. Burası arkeolojik yönden çok önemli bir alan. Ayrıca kuş göç yollarının üzerinde. Ekolojik olarak da Delice Ormanlarının bulunduğu bir alan. Buradan batıya doğru baktığımızda, Karacahisar Ovası'ndan başlayıp şu an bulunduğumuz yerdeki Roma kaya mezarları, kilise tabanı ve su sarnıcını bu yol tahrip ediyor. Daha doğrusu ören yerinin üzerinden yol geçirilerek arkadaki türbinlerinin kurulduğu bir rüzgar elektrik santrali burası. Alan yanlış. Seçilen yer yanlış. Hem doğaya büyük tahribat var. Hem de arkeolojik alanlarda çok büyük kayıplarla yapılmış bir tesis. Biz yer seçiminin yanlış olduğunu söyledik. Zaten 2011'deki mahkeme kararı da bu yöndeydi. ÇED raporunun hukuka uyarlılığı bulunmadığını söylemiştik. Ve yargılama sürerken de türbinlerin iki tanesini dikmişler. Kalan iki tanesinin yerlerini gösterecekler şimdi. Bu bir facia. Zaten bu köyün içinde 6 tane RES var."

Germiyan köylülerinden, yaptığı grafitilerle duvarları süsleyen Nuran Erdem de bilirkişi incelemesinin yapıldığı yere yaklaştırılmamalarına tepki gösterdi.

Haberi Kaynağından oku: Oda TV

Not : Bu haber ODATV internet sitesinden, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

AlanBölgeBilirkişiÇevreciRes
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Video Galeri

Yaparsa Kadın Yapar

Güney Kore'den Kuzey Kore'nin devriye gemisine uyarı ateşi

Zamlar AKP’li belediyeyi de vurdu

“485 bin üniversite mezunu kadın işsiz”

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Gizlilik PolitikasıHaber Kaldırma talebiReklam ve TanıtımRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle