MENU
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Galeri
  • Müzik
  • Sesli Köşe Yazıları
  • medya
  • Sinema
  • news
  • Aktüel
  • Para Kazanma
  • Tanıtım
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • Gizlilik Politikası
  • Haber Kaldırma talebi
  • Reklam ve Tanıtım
  • İLETİŞİM
  • Nöbetçi Eczaneler
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
DOLAR32.2053
EURO35.1156
GR ALTIN2500.6
ÇEYREK4111.0
Ankara
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Dünya
  • Yemek Tarifleri
Kapat

Aşılamanın düşük olduğu Güneydoğu'da "toplumsal bağışıklığa katkı" çağrısı

Ana SayfaSağlıkAşılamanın düşük olduğu Güneydoğu'da "toplumsal bağışıklığa katkı" çağrısı
Aşılamanın düşük olduğu Güneydoğu'da "toplumsal bağışıklığa katkı" çağrısı

DİYARBAKIR (AA) - Sağlık Bakanlığının Kovid-19 aşı haritasında "turuncu" kategoride yer alan Diyarbakır ve Siirt ile "sarı" kategoride yer alan ...

09 February, 2022, Wednesday 13:05
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

DİYARBAKIR (AA) - Sağlık Bakanlığının Kovid-19 aşı haritasında "turuncu" kategoride yer alan Diyarbakır ve Siirt ile "sarı" kategoride yer alan Mardin'de sağlık ekipleri toplumsal bağışıklığa katkı sunmak amacıyla aşı tanımlanan tüm vatandaşlara ulaşmaya çalışıyor.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, AA muhabirine, ülkede olduğu gibi Diyarbakır'da da son günlerde vaka sayılarında artış yaşandığını söyledi.

Tekin, kış aylarında insanların kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye başladığını, taziye, düğün gibi toplu bulunan ortamlarda azami derecede maske, mesafe ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

"Aşısız olanların hastalığı daha ağır geçirdiğini gördük"

"Diyarbakır'da şu an yatan hastalara bakıldığında genelde aşısızların olduğunu, aşısız olanların hastalığı daha ağır geçirdiğini gördük." diyen Tekin, hastaneye yatanların yüzde 70'inin 65 yaş üstü vatandaşlar olduğunu gördüklerini dile getirdi.

Tekin, özelikle genç nüfusta Omicron varyantının daha hafif seyrettiğini, gençlerin daha hafif belirti ile ya da belirtisiz şekilde ayakta da hastalığı geçirebildiğine işaret ederek "Bakanımızın dediği gibi özelikle 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan yaşlılarımız maalesef bunu bir ağır tablo şeklinde yaşayabiliyor. Yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 90'ı yaş itibarıyla yüksek, aynı zamanda kronik hastalığı olanlar. Test oranlarında maalesef yüzde 40'ları bulduk. Yapılan testlerde pozitif çıkma oranı yüksek. Bu da toplum içerisinde yayılımın açık bir göstergesi." dedi.

Geçen yıl ağustos ayında kentte vaka artışında "pik yaşandığını" kaydeden Tekin, "Kıyasladığımızda yaşlı ile kronik hastalığı olan nüfusumuzun hastanede yatma oranının arttığını görüyoruz." ifadesini kullandı.

Tekin, herkese tedbirlere uymaları, aşılarını yaptırmaları çağrısında bulunarak "Özelikle yaşlılarımızı, büyüklerimizi koruma anlamında maske, mesafe ve kişisel hijyene dikkat etmemiz gerekir. İki doz aşılama oranının yüzde 63,7 olduğu ilimizde mutlaka aşı yaptırmalarını vatandaşlarımızdan istirham ediyorum." diye konuştu.

Siirt

İki doz aşılama oranının yüzde 63 olduğu Siirt'te İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, ilde Kovid-19 vakalarında son dönemde belirgin bir artış gözlemlediklerini belirtti.

"Bu da bize yayılımın çok hızlı olduğunu göstermekte ve bunun altında yatan faktörün Omicron varyantı olduğunu düşündürmekte." ifadesini kullanan Ömür, Omicron vakalarında artışın çok hızlı seyrettiğini aktardı.

Aşılarını düzenli yaptıranların çoğunun hastalığı ayakta geçirdiğine dikkati çeken Ömür, herkesin tedbirlere uymasının ve aşılarını yaptırmasının salgınla mücadelede önemli olduğunu vurguladı.

Ömür, yoğun bakımda yatan hasta sayısında da artış yaşandığına işaret ederek şöyle konuştu:

"Maalesef çocuk ve hamile Kovid-19 vakalarında belirgin bir artış gözlemlemekteyiz. İlimizde aşı oranları maalesef düşük. Aşılama oranının düşük olduğu yerlerde bu vaka artışını gözlemlemek son derece normal. Birinci doz aşılamada henüz yüzde 70'e ulaştık, ikinci doz aşıda ise en az iki doz aşı uygulananların oranının en düşük olduğu iller arasındayız. Vatandaşlarımıza kesinlikle aşı olmalarını tavsiye ediyoruz çünkü başka bir yolumuz yok. Yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 95'inin aşılarını düzenli olmadıklarını söyleyebiliriz. Servislerde yatan hastalarımız da bu şekilde. Ölen vatandaşlarımızın yüzde 95'i aşısız."

Mardin

İki doz aşılama oranının yüzde 65,9 olduğu Mardin'de İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, aşılama oranında henüz istedikleri rakamlara ulaşmadıklarını aktararak il genelinde aşılama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Maske, mesafe ve temizlik konusunda vatandaşların tedbirleri sürdürmelerini ve aşı olmalarını arzu ettiklerini belirten Yavuz, "Ülkemizde vaka sayıları giderek artıyor. Sayın Bakanımızın açıkladığı rakamlara göre ilimizde de bir hafta önceye göre yaklaşık iki kart artış oldu. Hastanede yatan ile yoğun bakamda yatan hasta sayısında artış var. Daha çok aşısı eksik ya da aşısız hastalarımızın hastanelerde yattığını görüyoruz." şeklinde konuştu.

"Elimizdeki tek ve etkili silah aşı"

Yavuz, sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarını vatandaşlara tekrar hatırlatmak istediklerini anlatarak, "Elimizdeki tek ve etkili silahın aşı olduğunu vurgulamak istiyorum. Yerli ve milli aşımız olan TURKOVAC da uygulanmaya devam ediyor. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde korunmanın en etkili yöntemi olan aşılarımızı yaptırabiliriz." dedi.

Üçüncü doz aşısını yaptıranlardan Ali Tayfan, Kovid-19'dan aşıyla kurtulmanın mümkün olduğunu bildiklerini söyledi.

Tayfan, "Bu hastalıktan kurtulmak, eski günlerimize dönmek istiyoruz. Bu da bizim elimizde." diye konuştu.

Fecri Barlık,Mehmet Sıddık Kaya,Halil İbrahim Sincar

Not : Bu haber ANADOLU AJANSI tarafından, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

AşıYaşArtışHastaVatandaşlar
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Sağlık

24 saat boyunca aç kalırsak ne olur?

Saçlar Neden Beyazlar: Yaşlanmanın Görünür İzi ve Genetik Sırları

Yavaş ve Bilinçli Adımların Dansı: Japon Yürüyüşü

Matcha Çayı Nedir?

Ses Yalıtımlı panel

  • Radyofrekans ile Ağrı Tedavisi
  • Atardamar Nedir?
  • Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
  • Beyinde Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
  • Damar Hastalıkları Belirtileri
  • Hemoraji Nedir?
  • Heparin Nedir?
  • Baş Ağrısında Orta Meningeal Arter Embolizasyonu
  • Kronik Subdural Kanamada Embolizasyon
  • Varis Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi
  • Osteoid Osteoma Radyofrekans Ablasyon
  • Vertebroplasti Nedir?
  • TIPS Nedir?
  • Ameliyatsız Karaciğer Hemanjiomu Tedavisi
  • Kronik Prostatitte Embolizasyon Tedavisi
  • Bronşiyal Arter Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümör Ablasyon Tedavisi
  • Kemoembolizasyon (TAKE) Nasıl Yapılır?
  • Hemoroid Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümörü Tedavisinde Radyoembolizasyon
  • Prostat Embolizasyonu Başarı Oranı
  • Paratiroid Nodül Ablasyonu
  • Kafa İçi Basınç Artışına Neden Olan Serebral Venöz Bozukluk
  • Tiroid Nedir?
  • Sertleşme Sorunu Tanısında İleri Görüntüleme Teknikleri
  • Penil Venöz Kaçak Tedavisi
  • Miyom Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Eagle Sendromu Tedavisi
  • Beyin Anevrizması Embolizasyonu
  • Hidrosel Tedavisi
  • Ameliyatsız Fıtık Tedavisi
  • Tiroid Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri
  • Toplardamar Nedir?
  • Tıbbi Onkoloji Nedir?
  • Omurilik Nedir?
  • Omurga Anatomisi
  • Nodül Nedir?
  • Kanser Çeşitleri Nelerdir?
  • Ablasyon Nedir?
  • Anevrizma Nedir?
  • Topuk Dikeni Belirtileri
  • Kulak Çınlaması Neden Olur?
  • Biyopsi Alınması Tehlikeli Midir?
  • Diyabetik Ayak İyileşir Mi?
  • Serebrovasküler Hastalıklar
  • Karaciğer Kanseri Erken Evre Belirtileri
  • Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
  • Kanser Çeşitleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Gizlilik PolitikasıHaber Kaldırma talebiReklam ve TanıtımRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle