MENU
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Galeri
  • Müzik
  • Sesli Köşe Yazıları
  • medya
  • Sinema
  • news
  • Aktüel
  • Para Kazanma
  • Tanıtım
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • Gizlilik Politikası
  • Haber Kaldırma talebi
  • Reklam ve Tanıtım
  • İLETİŞİM
  • Nöbetçi Eczaneler
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
DOLAR32.2053
EURO35.1156
GR ALTIN2500.6
ÇEYREK4111.0
Ankara
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Dünya
  • Yemek Tarifleri
Kapat

ÇAYKUR bankalara çalışıyor: Üç yılda 1.3 milyar TL kredi faizi ödedi

Ana SayfaGündemÇAYKUR bankalara çalışıyor: Üç yılda 1.3 milyar TL kredi faizi ödedi
ÇAYKUR bankalara çalışıyor: Üç yılda 1.3 milyar TL kredi faizi ödedi

En son 2016 yılında kar eden, 2017 yılından bu yana düzenli olarak zarar açıklayan ÇAYKUR, 2021 yılında 588 milyon 390 bin 150 TL kredi faizi ...

28 August, 2022, Sunday 11:39
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

En son 2016 yılında kar eden, 2017 yılından bu yana düzenli olarak zarar açıklayan ÇAYKUR, 2021 yılında 588 milyon 390 bin 150 TL kredi faizi ödedi. ÇAYKUR’un bankalardan kullandığı krediler için son üç yılda (2019, 2020, 2021) ödediği faiz 1 milyar 305 milyon 637 bin TL’ye ulaştı. Öte yandan ÇAYKUR’un 2021 yılındaki 503 milyon liralık zararının tamamı kredi faizlerinden kaynaklandı.

ÇAYKUR, 2018 yılında 657 milyon TL, 2019 yılında 635 milyon TL, 2020 yılında 547 milyon TL, 2021 yılında ise 503 milyon 840 bin TL zarar etti. 2019 yılında 394 milyon 638 bin TL, 2020 yılında 322 milyon 609 bin TL, 2021 yılında ise 588 milyon 390 bin 150 TL faiz ödedi. ÇAYKUR’un bankalardan kullandığı krediler için son üç yılda ödediği faiz 1 milyar 305 milyon 637 bin TL oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel’in ÇAYKUR’un faiz giderlerine yönelik eleştirilerini ve sorularını yanıtlayan ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, “2021 yılında 588 milyon 390 bin 150 TL kredi faizi ödenmiştir. 2021 yılı zararının 503 milyon TL’si kredi faizinden kaynaklanmaktadır. 2021 yılından 2022 yılına devreden kredi tutarı 5 milyar 241 milyon 600 bin TL olup, Haziran ayı itibarıyla kredi borcumuz 2.5 milyar TL’nin altına inmiştir” dedi.

Bir dönem çay alımında ve satımında Tekel konumunda olan ÇAYKUR’un kredi ve faiz yükü altında günden güne ezildiğini, son 4 yıldır sürekli zarar açıkladığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, faizin “nas” diye nitelendirildiği bir ortamda KİT’lerin bir çoğunun faiz sarmalında olduğunu söyledi.

“ÇAYKUR’A YAZIK ETMEYİN”

Çay tüketiminin en yoğun olduğu ülkelerden bir olan devlet kuruluşu ÇAYKUR’un düzenli zarar ettirilmesini anlamanın güç olduğunu ifade eden Sertel, şunları söyledi:

“ÇAYKUR’un en son 2016 yılında 82 milyon TL kar etti. Özellikle Varlık Fonu’na devredildikten sonra zararının 700 milyon TL olduğunu görüyoruz. Faiz sarmalı içerisine sürüklendikten sonra 2021 yılında 588 milyon 390 bin 150 TL kredi faizi ödedi. ÇAYKUR’un bankalardan kullandığı krediler için son üç yılda 2019, 2020 ve 2021 yılında ödediği faiz 1 milyar 305 milyon 637 bin TL’ye ulaştı. ÇAYKUR’un geçen yıl yaptığı 503 milyon liralık zararın tamamı kredi faizlerinden oluşuyor. Bu kurum 4 yıldır sürekli zarar ettiriliyor. Benim buradan Recep Tayyip Erdoğan’a Rizeliler adına, Giresunlular, Trabzonlular adına, Karadenizliler adına, Türkiye adına bir çağrım var. Gelin ÇAYKUR’u kredi batağından çıkartın. Çünkü ÇAYKUR çok önemli bir kurum ve Türkiye’nin en eski kurumlarından biri. Faiz sarmalı içerisine sürüklediğiniz ÇAYKUR, her geçen daha fazla faiz öder noktaya geldi. Ve üreticinin sorunlarını çözemiyor. ÇAYKUR’a yazık etmeyin. ÇAYKUR Türkiye’nin milli bir kuruluşudur. Biz KİT Komisyonu’nda ÇAYKUR’u denetlerken bu çağrıda bulunduk. ÇAYKUR’un kredi borçlarının Hazine tarafından karşılanması ve bu kurumun düzlüğe çıkarılması gerekmektedir. Bu iki açıdan çok önemlidir. Birincisi; ÇAYKUR’un kaliteli çay üretimi ve ihracata yönelik çalışmalarının önünü açmak. İkincisi; Karadeniz’de çay üreticilerinin yarasına merhem olmak. Üçüncüsü; burada çalışan işçilerin emeğinin karşılığını alması için çok önemlidir. ÇAYKUR’u faiz bataklığı içerisinden boğulmaktan kurtarın. Kurtarmazsanız; ilk seçimde Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet ittifakı mutlaka bu konuda gerekli önlemleri alacaktır.”

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Haberi Kaynağından oku: Beyaz Haber Ajansı

Not : Bu haber BEYAZ Haber Ajansı internet sitesinden, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Gündem

Mhp Lideri Devlet Bahçeli: "Uzak Şehir'i Kaçırmadan İzliyorum"

2026 Starbucks Kahve Fiyatları

SURVİVOR 2026 YARIŞMACILARI TAM LİSTE!

Türkiye'nin nüfusu açıklandı

Ses Yalıtımlı panel

  • Radyofrekans ile Ağrı Tedavisi
  • Atardamar Nedir?
  • Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
  • Beyinde Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
  • Damar Hastalıkları Belirtileri
  • Hemoraji Nedir?
  • Heparin Nedir?
  • Baş Ağrısında Orta Meningeal Arter Embolizasyonu
  • Kronik Subdural Kanamada Embolizasyon
  • Varis Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi
  • Osteoid Osteoma Radyofrekans Ablasyon
  • Vertebroplasti Nedir?
  • TIPS Nedir?
  • Ameliyatsız Karaciğer Hemanjiomu Tedavisi
  • Kronik Prostatitte Embolizasyon Tedavisi
  • Bronşiyal Arter Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümör Ablasyon Tedavisi
  • Kemoembolizasyon (TAKE) Nasıl Yapılır?
  • Hemoroid Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümörü Tedavisinde Radyoembolizasyon
  • Prostat Embolizasyonu Başarı Oranı
  • Paratiroid Nodül Ablasyonu
  • Kafa İçi Basınç Artışına Neden Olan Serebral Venöz Bozukluk
  • Tiroid Nedir?
  • Sertleşme Sorunu Tanısında İleri Görüntüleme Teknikleri
  • Penil Venöz Kaçak Tedavisi
  • Miyom Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Eagle Sendromu Tedavisi
  • Beyin Anevrizması Embolizasyonu
  • Hidrosel Tedavisi
  • Ameliyatsız Fıtık Tedavisi
  • Tiroid Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri
  • Toplardamar Nedir?
  • Tıbbi Onkoloji Nedir?
  • Omurilik Nedir?
  • Omurga Anatomisi
  • Nodül Nedir?
  • Kanser Çeşitleri Nelerdir?
  • Ablasyon Nedir?
  • Anevrizma Nedir?
  • Topuk Dikeni Belirtileri
  • Kulak Çınlaması Neden Olur?
  • Biyopsi Alınması Tehlikeli Midir?
  • Diyabetik Ayak İyileşir Mi?
  • Serebrovasküler Hastalıklar
  • Karaciğer Kanseri Erken Evre Belirtileri
  • Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
  • Kanser Çeşitleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Gizlilik PolitikasıHaber Kaldırma talebiReklam ve TanıtımRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle