MENU
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Galeri
  • Müzik
  • Sesli Köşe Yazıları
  • medya
  • Sinema
  • news
  • Aktüel
  • Para Kazanma
  • Tanıtım
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • Gizlilik Politikası
  • Haber Kaldırma talebi
  • Reklam ve Tanıtım
  • İLETİŞİM
  • Nöbetçi Eczaneler
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
DOLAR32.2053
EURO35.1156
GR ALTIN2500.6
ÇEYREK4111.0
Ankara
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Dünya
  • Yemek Tarifleri
Kapat

Doç. Dr. Akgün, “Türkçe Türkiye’de; Türkiye’de ise Ege Üniversitesi’nde öğrenilir”

Ana SayfaEğitimDoç. Dr. Akgün, “Türkçe Türkiye’de; Türkiye’de ise Ege Üniversitesi’nde öğrenilir”
Doç. Dr. Akgün, “Türkçe Türkiye’de; Türkiye’de ise Ege Üniversitesi’nde öğrenilir”

EÜ TÖBİR hem bilim hem de gönül elçileri yetiştiriyor Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yer alan Türkçe ...

24 August, 2022, Wednesday 11:07
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

EÜ TÖBİR hem bilim hem de gönül elçileri yetiştiriyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yer alan Türkçe Öğretim Birimi (TÖBİR), yurt dışından gelen yabancı öğrencilere Türkçe eğitimi vererek Türk dünyasını ve kültürünü tüm dünyaya tanıtmaya devam ediyor.

TÖBİR’in tarihi, amacı ve içeriği hakkında açıklamalarda bulunan Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Atıf Akgün, “Ege Üniversitesi TÖBİR 1986 yılında faaliyete başladı. Bu kurum ülkemizde üniversiteler düzeyinde Türkçe Öğretim Merkezleri arasında en tecrübeli kurumlardan bir tanesidir. Ege Üniversitesini diğerlerinden ayıran özgün tarafı, öğrenciye dil eğitiminin yanı sıra Türk kültürünü de kazandırmaya çalışmasıdır. Türkçe’nin zirve şahsiyeti Yunus Emre’nin “gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim” dizelerinde işaret ettiği gibi öğrencilerimizin Türk kültürünü ve milletini sevmesini sağlayıp, kendi ülkelerinde gönül elçimiz olmasını amaçlamasıdır. Bunu da büyük alanda başardığımızı düşünüyorum. Her yıl dersler dışında öğrencilerimizle birçok etkinliğimiz oluyor. İnternet sitemizde bu etkinlikleri yıl yıl paylaşıyoruz. Geziler, sanatsal etkinlikler ve spor faaliyetleri düzenleyerek öğrencilerin Türk kültürüyle iç içe olmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

“Yetkin öğretim elemanı kadrosuna sahibiz’’

Eğitim sürecinin işleyişinden bahseden Doç. Dr. Akgün, “Dil öğretiminde 4 temel beceriyi esas alıyoruz. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma. Bu yeteneklerin geliştirilmesi üzerine Avrupa Birliği Dil Portfolyosu standartlarını esas almaktayız. A1, A2, B1, B2, C1, C2 kurlarımız var. Eğitimde her bir kur 7 hafta ve 180 saat sürüyor. Yalnızca C2 eğitimi, daha üst düzey bir eğitim olduğu için 9 hafta ve 230 saat sürüyor. Öğretim görevlisi kadromuz yetkin, öğrencilerimiz değerli bir akademik kadrodan istifade etme imkânına sahip. Türk Dünyası formasyonu olan akademisyenlerle çalışıyoruz. Bu konuda büyük bir farkındalık oluşturuyoruz” dedi.

TÖBİR’in öğrenci çeşitliliğini genişletmek ve dünyanın farklı yerlerindeki öğrencilere Türk Dünyasını tanıtmak istediklerini söyleyen Doç. Dr. Akgün, “Öğrencilerimiz genellikle Türk Dünyasındaki ülkelerden geliyor. Doğru, bu bir avantaj çünkü Türkçe öğreniyoruz ve buradan gelen öğrenciler Türkçe’nin farklı lehçelerini bilerek buraya geliyor. Fakat aynı zamanda ikili anlaşmalarla Türk Dünyası dışındaki ülkelerden de öğrenci kazandığımız durumlar var. Mesela İsveç Oslo Üniversitesi ile ikili protokol yaptık. Bu vesileyle bize oradan üç öğrenci geldi ve gelmeye devam edecek. Çin Pekin Üniversitesi ile anlaşmamız kapsamında on öğrenci geldi ve bizden de oraya öğrenciler gidecek. Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika’dan çok sayıda öğrenciyi barındırıyoruz” diye konuştu.

“Hem bilim hem de gönül elçileri yetiştiriyoruz”

Dil eğitiminin yanında; aktiviteler, yarışmalar ve programlar da düzenleyerek, öğrencilere klasik eğitim anlayışının dışında bir eğitim anlayışı ile yaklaştıklarını belirten Doç. Dr. Akgün, “Biz eğitim sürecini, teknik anlamda bir sertifika vermekten ibaret olarak düşünmüyoruz. Müthiş bir sosyal etkinlik zenginliğimiz var. Bu sene Spor Bilimleri Fakültesi ve Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ile ortak şekilde görkemli bir bahar şenliği gerçekleştirdik. Bahar şenliğinde Türk Dünyası öğrencilerimiz başroldeydi. Yemekler, sergiler, stantlar açıldı ve bu öğrenciler kendi kültürlerini de tanıtarak müthiş bir görsel şölene imza attılar” dedi.

Doç. Dr. Akgün, “Biz geleneksel olarak nevruzları uluslararası öğrencilerimizle yaparız. Bu da bir Ege Üniversitesi geleneğidir. Dijitalleşme çağında olduğumuz için insanlar başka coğrafyadaki bir dili oturdukları yerden öğrenebiliyorlar. Ancak kültür öğrenmek için bu yeterli değil. Daha fazlasını isteyen ve meseleye sadece dil eğitimi olarak bakmayıp kariyerine büyük beklentilerle bakan öğrenciler dili yerinde öğrenmek istiyor. Zaten Türkçe Türkiye’de öğrenilir. Eğer Türkiye’de öğrenilecekse biz, İzmir’de Ege Üniversitesi’nde öğrenilir diyoruz ve öğrencilerimizin buradan büyük bir memnuniyetle ayrıldığına şahit oluyoruz’’ diye konuştu. Akgün sözlerini “Bununla birlikte üniversitemizin dijitalleşme ve uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda sürekli yeni adımlar atıyoruz. Türkçeyi çeşitli nedenlerle kendi ülkesinde ve çevrimiçi öğrenmek isteyenler için uzaktan eğitim seçeneği sunarak çevrimiçi sınıflar açıyoruz. Azerbaycan ve Özbekistan ile gerçekleştirdiğimiz ikili anlaşmalar ile bu ülkelerdeki öğrenciler için çevrimiçi sınıflar oluşturduk ve oluşturmaya devam ediyoruz. Anlaşma yaptığımız ve eğitim verdiğimiz ülke sayının önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini söyleyebilirim.” diyerek tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Haberi Kaynağından oku: Beyaz Haber Ajansı

Not : Bu haber BEYAZ Haber Ajansı internet sitesinden, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Eğitim

KYK yurt sonuçları sorgulama 2023

KYK burs başvuruları ne zaman başlayacak?

2023-ALES/2 sınavı yerleri açıklandı mı?

LGS soru ve cevapları

Ses Yalıtımlı panel

  • Radyofrekans ile Ağrı Tedavisi
  • Atardamar Nedir?
  • Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
  • Beyinde Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
  • Damar Hastalıkları Belirtileri
  • Hemoraji Nedir?
  • Heparin Nedir?
  • Baş Ağrısında Orta Meningeal Arter Embolizasyonu
  • Kronik Subdural Kanamada Embolizasyon
  • Varis Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi
  • Osteoid Osteoma Radyofrekans Ablasyon
  • Vertebroplasti Nedir?
  • TIPS Nedir?
  • Ameliyatsız Karaciğer Hemanjiomu Tedavisi
  • Kronik Prostatitte Embolizasyon Tedavisi
  • Bronşiyal Arter Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümör Ablasyon Tedavisi
  • Kemoembolizasyon (TAKE) Nasıl Yapılır?
  • Hemoroid Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümörü Tedavisinde Radyoembolizasyon
  • Prostat Embolizasyonu Başarı Oranı
  • Paratiroid Nodül Ablasyonu
  • Kafa İçi Basınç Artışına Neden Olan Serebral Venöz Bozukluk
  • Tiroid Nedir?
  • Sertleşme Sorunu Tanısında İleri Görüntüleme Teknikleri
  • Penil Venöz Kaçak Tedavisi
  • Miyom Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Eagle Sendromu Tedavisi
  • Beyin Anevrizması Embolizasyonu
  • Hidrosel Tedavisi
  • Ameliyatsız Fıtık Tedavisi
  • Tiroid Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri
  • Toplardamar Nedir?
  • Tıbbi Onkoloji Nedir?
  • Omurilik Nedir?
  • Omurga Anatomisi
  • Nodül Nedir?
  • Kanser Çeşitleri Nelerdir?
  • Ablasyon Nedir?
  • Anevrizma Nedir?
  • Topuk Dikeni Belirtileri
  • Kulak Çınlaması Neden Olur?
  • Biyopsi Alınması Tehlikeli Midir?
  • Diyabetik Ayak İyileşir Mi?
  • Serebrovasküler Hastalıklar
  • Karaciğer Kanseri Erken Evre Belirtileri
  • Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
  • Kanser Çeşitleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Gizlilik PolitikasıHaber Kaldırma talebiReklam ve TanıtımRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle