MENU
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Galeri
  • Müzik
  • Sesli Köşe Yazıları
  • medya
  • Sinema
  • news
  • Aktüel
  • Para Kazanma
  • Tanıtım
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • Gizlilik Politikası
  • Haber Kaldırma talebi
  • Reklam ve Tanıtım
  • İLETİŞİM
  • Nöbetçi Eczaneler
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
DOLAR32.2053
EURO35.1156
GR ALTIN2500.6
ÇEYREK4111.0
Ankara
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Dünya
  • Yemek Tarifleri
Kapat

Kulüp izleyenler tartışıyor: İzmir'i kim yaktı

Ana SayfaHaberlerKulüp izleyenler tartışıyor: İzmir'i kim yaktı
Kulüp izleyenler tartışıyor: İzmir'i kim yaktı

1950'lerin İstanbul'unda geçen Kulüp dizisinin başrollerinde Gökçe Bahadır, Salih Bademci, Metin Akdülger ve Fırat Tanış gibi isimler yer alıyor ...

09 January, 2022, Sunday 13:42
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

1950'lerin İstanbul'unda geçen Kulüp dizisinin başrollerinde Gökçe Bahadır, Salih Bademci, Metin Akdülger ve Fırat Tanış gibi isimler yer alıyor.

Yayınlanmasının ardından büyük ilgi gören dizinin ikinci sezonunda 6-7 Eylül olaylarının işlenmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yahudi asıllı Türk gazeteci Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas sosyal medya hesabından Kulüp dizisinin görselini paylaşarak, "Varlık Vergisi’ni, 6-7 Eylül Olayları’nı tarih kitaplarında es geçersiniz ama bir gün birileri tarihi tüm gerçekliğiyle anlatır, millet de geçmişi utanarak öğrenir böyle. Hayat işte…" ifadelerini kullandı.

Molinas'ın paylaşımına yüzlerce yorum yapıldı. Twitter'dan Türkler ve Yunanlılar arasında İzmir'in kimin yaktığına dair tartışmalar başladı.

Molinas'ın paylaşımının altına "Yunanlıların 1821‘de Türklere ve Yahudilere yaptığı Soykırımı araştırır mısınız?" şeklindeki yazısına yanıt veren Yunan Yanni Karalis isimli bir kullanıcı "1821'den bahsediyorsunuz… Bir devrim oldu ve evet bir katliam oldu… Tripolitsa katliamını 1922'deki İzmir yangınıyla karşılaştırabilirsiniz… Savaşta nefret hakim… Eylül olayları barış sırasındaydı" diye yazdı.

Tulpar isimli kullanıcının "Siz Rumların ve Ermenilerin İzmir'i yaktığını herkes biliyor." şeklindeki sözlerine yanıt veren Yanni Karalis, "Yunan Ordusu kaybettiği için çoktan gitmişti… Ateş onların ayrılmasından sonra başladı… Tarihleri de kontrol edin…" dedi.

Tomris isimli kullanıcı ise Karalis'in bu yanıtına "Savaşı kaybeden Rumlar, Anadolu'yu ateşe vererek Türk ordusundan kaçtılar. Tarih konusunda biraz daha dikkatli olun." diyerek karşı çıktı.

Karalis bunun üzerine "Evet, Rumlar Türk köylerini yaktı, İzmir değil… bana kanıtını göster. Fanatik olmayın" diye yazdı.

Bunun üzerine Tomris isimli kullanıcı L'Ouest- Eclair adlı Fransız gazetesinin 17 Ekim 1922 tarihli küpürünü paylaştı.

Bu küpürü gören Karalis, "Evet ve gördüğünüz gibi gerçeği kabul ediyorum. Siz Türkler yaptığınız vahşeti kabul etmek istemiyorsunuz…Farkımız bu…Yunan kuvvetlerinin yakılmasına ve yağmalanmasına karşı değilim…. Ama siz üzgünsünüz, gerçeği istemeyen fanatikler…" yanıtını verdi.

Tomris isimli kullanıcı ise bu yanıt üzerine "Yapmadığımız hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz. Yalan söyleyerek bu saçmalıkları kabul etmemizi sağlayabileceğini mi sanıyorsun? Anadolu bizim vatanımızdır. Anadolu'yu biz yakmadık. İzmir'i biz yakmadık. Savaşı biz kazandık, neden yakalım ki? Sen bir fanatik olduğun için gerçeği göremezsin." dedi.

İşte o tartışmalar:

6-7 EYLÜL OLAYLARI

1954’te Kıbrıslı Rumlar, dönemin İngiliz sömürge yönetimine karşı bağımsızlık mücadelesi başlatmış, Yunanistan’daki hükümet ise Kıbrıs halklarının kendi kaderini tayin hakkı konusunu Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşımıştı.

6 Eylül 1955 günü, Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'teki evinin bombalandığına dair çıkan haber, gazeteler yoluyla dilden dile yayıldı. Bu haber, Kıbrıs müzakereleri nedeniyle gergin olan halkın, azınlıklara karşı cephe almasına yol açtı.

DÜKKANLAR YAĞMALANDI

Milyonlarca kişi, protesto için sokaklara döküldü. Azınlıklara karşı saldırıya dönüşen protestolarda, yağmalar yaşandı. Dükkan camları taşla kırıldı. Saldırılarda birçok kişi, hayatını kaybetti.

KUTSAL MEKANLAR TAHRİP EDİLDİ

Kiliseler ve mezarlıklarda, kutsal simgeler tahrip edildi. 73 Rum Ortodoks kilisesi yakıldı. Yaşanan korkunç olaylardan sonra bazı gayrimüslim vatandaşlar, İstanbul'dan ayrılma kararı aldı.

Bazı bölgelerde kontrolün sağlanması için sıkıyönetim ilan edilirken, dönemin Başbakanı Adnan Menderes, olayları provoke etmekten dolayı mahkum edildi.

İSTANBUL'U TERK ETTİLER

Bu olaylardan sonra kendini güvende hissetmeyen gayri Müslim vatandaşlarımızdan bir kısmı özellikle bir çok Rum İstanbul’u terk etti. Bu olayları görüldüğü illerde sıkıyönetim ilan edildi.

İki gün süren olaylarda bir çok kişi tutuklandı ise de yargılamalar berat ile sonuçlandı. 27 Mayıs yargılamalarında bu olaylarda gündeme geldi.

Haberi Kaynağından oku: Oda TV

Not : Bu haber ODATV internet sitesinden, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Haberler

Bakımlı Ellerde Estetik Görünüm Arayışı

Başarılı Reklam PR Danışmanı Gökalp Tekmanlı Mutlu Yıllar Dileriz !

EYT’DE Kritik Güncelleme: Yaş Şartı Ve Prim Günleri Yeniden Gündemde

Gebze’nin Dikkat Çeken Mekanları

Ses Yalıtımlı panel

  • Radyofrekans ile Ağrı Tedavisi
  • Atardamar Nedir?
  • Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
  • Beyinde Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
  • Damar Hastalıkları Belirtileri
  • Hemoraji Nedir?
  • Heparin Nedir?
  • Baş Ağrısında Orta Meningeal Arter Embolizasyonu
  • Kronik Subdural Kanamada Embolizasyon
  • Varis Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi
  • Osteoid Osteoma Radyofrekans Ablasyon
  • Vertebroplasti Nedir?
  • TIPS Nedir?
  • Ameliyatsız Karaciğer Hemanjiomu Tedavisi
  • Kronik Prostatitte Embolizasyon Tedavisi
  • Bronşiyal Arter Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümör Ablasyon Tedavisi
  • Kemoembolizasyon (TAKE) Nasıl Yapılır?
  • Hemoroid Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümörü Tedavisinde Radyoembolizasyon
  • Prostat Embolizasyonu Başarı Oranı
  • Paratiroid Nodül Ablasyonu
  • Kafa İçi Basınç Artışına Neden Olan Serebral Venöz Bozukluk
  • Tiroid Nedir?
  • Sertleşme Sorunu Tanısında İleri Görüntüleme Teknikleri
  • Penil Venöz Kaçak Tedavisi
  • Miyom Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Eagle Sendromu Tedavisi
  • Beyin Anevrizması Embolizasyonu
  • Hidrosel Tedavisi
  • Ameliyatsız Fıtık Tedavisi
  • Tiroid Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri
  • Toplardamar Nedir?
  • Tıbbi Onkoloji Nedir?
  • Omurilik Nedir?
  • Omurga Anatomisi
  • Nodül Nedir?
  • Kanser Çeşitleri Nelerdir?
  • Ablasyon Nedir?
  • Anevrizma Nedir?
  • Topuk Dikeni Belirtileri
  • Kulak Çınlaması Neden Olur?
  • Biyopsi Alınması Tehlikeli Midir?
  • Diyabetik Ayak İyileşir Mi?
  • Serebrovasküler Hastalıklar
  • Karaciğer Kanseri Erken Evre Belirtileri
  • Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
  • Kanser Çeşitleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Gizlilik PolitikasıHaber Kaldırma talebiReklam ve TanıtımRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle