MENU
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Galeri
  • Müzik
  • Sesli Köşe Yazıları
  • medya
  • Sinema
  • news
  • Aktüel
  • Para Kazanma
  • Tanıtım
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • Gizlilik Politikası
  • Haber Kaldırma talebi
  • Reklam ve Tanıtım
  • İLETİŞİM
  • Nöbetçi Eczaneler
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
DOLAR32.2053
EURO35.1156
GR ALTIN2500.6
ÇEYREK4111.0
Ankara
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Dünya
  • Yemek Tarifleri
Kapat

Tekstilin İzmir’deki 8 bin yıllık tarihi konuşuldu

Ana SayfaEkonomiTekstilin İzmir’deki 8 bin yıllık tarihi konuşuldu
Tekstilin İzmir’deki 8 bin yıllık tarihi konuşuldu

Hazır giyim ve tekstil teknolojileri sektörünü buluşturan Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları, fuarizmir’de devam ediyor. Kumaş, konfeksiyon ...

14 October, 2022, Friday 13:44
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Hazır giyim ve tekstil teknolojileri sektörünü buluşturan Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları, fuarizmir’de devam ediyor. Kumaş, konfeksiyon yan sanayi, hazır giyim, konfeksiyon makineleri ve baskı teknolojilerinin aynı anda sergilendiği fuarlarda, defileler, söyleşiler, sergiler de ilgiyle takip ediliyor. Fuarda, “Tekstil Binealine Doğru - İzmir’ de Tekstilin 8 Bin Yılı” konulu söyleşi gerçekleştirilirken ve ünlü manken Gizem Özdilli’nin de podyumda olduğu kumaş defileleri düzenlendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Fashion Prime – Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı ile İZFAŞ - İzgi Fuarcılık iş birliği ile gerçekleştirilen Fashion Tech - Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Tekstil Makineleri, Tekstil Baskı Teknolojileri Fuarı, tekstil sektöründe Türkiye’nin başkenti İzmir’in gücüne güç katmayı hedefliyor.

İzmir’de tekstilin 8 bin yıllık tarihi

Moderatörlüğünü İzmir Resim Heykel Müze Müdürü Dr. Ayşe Füruzan Caman’ın yaptığı “Tekstil Binealine Doğru - İzmir’ de Tekstilin 8 Bin Yılı” konulu söyleşide, Küratör, Şair, Nihat Özdal, Ulucak Höyüğü Kazı Başkanı Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Özlem Çevik ve sanatçı Yekateryna Grygrenko, İzmir’de tekstilin 8 bin yıllık tarihi üzerine konuştu.

Prof. Dr. Özlem Çevik, elde ettikleri bulgulara göre, İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü’nün Ege Bölgesi’nin en eski tekstil üretim merkezi olduğunu söyleyerek, “Ulucak Höyüğü’nde yürütülen kazılar, İzmir ve çevresi, Ege ile Güneydoğu Avrupa kültür tarihinin anlaşılması açısından önem taşımakta. Höyükteki kültür tabakaları özellikle tarih öncesi dönemlere ait yöre tarihi ile ilgili bilinmeyen birçok noktayı açığa çıkarıyor. Yapılan kazı çalışmalarında, tekstil üretiminde kullanılan 300’den fazla ağırşak ve tezgâh ağırlığı bulunması çok önemli. Hatta tek bir evde 50-60 adet ağırşak bulabiliyoruz. Bu da tekstil üretiminde uzmanlaştıklarını ortaya koyuyor. Belki de tekstil ürünlerini takas ediyorlardı. Ayrıca, bu buluntuların yanında kil mühürler de ele geçti. Kil mühürlerin başka yerlerde dövme ya da tekstile baskı için kullanıldığı düşünülür. Ulucak’ta ağırşak ve tezgâh ağırlıklarının yanında bulunması, tekstil ürünlerinde kullanıldığını gösteriyor. Bilimsel yayınlara baktığımızda, diğer yerlerde ağırşak ve tezgâh ağırlıklarının çok az sayıda bulunduğunu görüyoruz. Ulucak Höyüğü’ne baktığımızda ise bazı konutlarda çok sayıda çıktı. Bunun nedeni, yoğun olarak üretim yapılması. Bu nedenle burası Ege Bölgesi’nin en eski tekstil üretim merkezi diyebiliriz” diye konuştu.

Bu bineal aslında sadece İzmir’in değil Türkiye’nin bienali olacak

Koleksiyoner, şair ve küratör Nihat Özdal, en son yaptıkları arasında yer alan İzmir Engelsiz Modern Sanat Müzesi’ndeki çalışmalarını anlatarak “Ana materyali kumaş olan pek çok klasik sanat eseri ve replikaları ile sanatçıların bağımsız eserlerinden oluşan, görme engelli bireyler için çalışmalar yaptık. Ben Anadolu’nun pek çok kentinde müze kurdum, Kayseri, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep etnografya müzelerine danışmanlık yaptım. Etnografya dediğimiz şey, bize o bölgede yaşanmışlık, kavimler ve kültürlerin, gastronomi, tekstil gibi pek çok özelliği konusunda bilgi veriyor. İzmir de bilindiği gibi günümüzde tekstil fabrikalarının canlı ve dinamik üretim yaptığı bir kent. Ulucak Höyüğü’nde bulunan kalıntılar bize İzmir ve çevresinin, tekstil konusunda 8 bin yıl önce de canlı ve dinamik bir üretim merkezi olduğunu kanıtlamış oldu. Anadolu aslında bir tekstil coğrafyası, Asya’dan gelen şaman örüntülerinde, Türk tekstil sanatıyla ilgili hikâyeler var. Batı ve doğunun arasında kalan bu coğrafya, dünyayı ilgilendiren bir bineale sahne olacak ve bu bineal aslında sadece İzmir’in değil Türkiye’nin bienali olacak” diyerek İzmir için tekstil bienalinin önemi ve katkısını anlattı. Yekateryna Grygrenko da çağdaş sanatla ilgili tüm disiplinleri bir araya getirip üretimini kumaş kullanarak ortaya çıkarttığını belirterek yaptığı çalışmaları anlattı.

Defileler büyük ilgi gördü

Fashion Prime - Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı kapsamında ikinci gün düzenlenen defileleri yerli ve yabancı çok sayıda davetli izledi. Sektörün önde gelen kumaş üreticisi Karteks, Zipon ve Erler firmalarının ürünleriyle hazırlanan 45 elbiseden oluşan, Serteks firmasının ürünleriyle hazırlanan 15 elbiselik ve üretici firmaların ürünleriyle tasarlanan 21 elbiselik World Of Fashion Erkan Yılmaz’ın kumaş defileleri, Koreograf Serkan Duman ve Gökhan Duman’ın 35 kişilik Duman Ajans modeliyle gerçekleştirildi. Ünlü manken Gizem Özdilli de karma kumaş defilesinde, tasarımıyla dikkat çeken beyaz elbise ile podyumda yer aldı. Erkan Yılmaz, fuar için 5 aydır hazırlandıklarını ve seçkin kumaş firmalarının ürünlerini bu organizasyonla tanıtmanın heyecanı ile gururunu yaşadıklarını söyledi.

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Haberi Kaynağından oku: Beyaz Haber Ajansı

Not : Bu haber BEYAZ Haber Ajansı internet sitesinden, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Ekonomi

400 Bin TL’nin aylık getirisi nedir?

Hurda Fiyatları 2025! Hurda Bakır, Alüminyum, Kablo Fiyatları

KKTC Döviz kurlarındaki son durum (Dolar, Euro, Sterlin) 15 Ekim 2025

Serbest Piyasada Dolar ve Euro'da Son Durum

Ses Yalıtımlı panel

  • Radyofrekans ile Ağrı Tedavisi
  • Atardamar Nedir?
  • Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
  • Beyinde Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
  • Damar Hastalıkları Belirtileri
  • Hemoraji Nedir?
  • Heparin Nedir?
  • Baş Ağrısında Orta Meningeal Arter Embolizasyonu
  • Kronik Subdural Kanamada Embolizasyon
  • Varis Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi
  • Osteoid Osteoma Radyofrekans Ablasyon
  • Vertebroplasti Nedir?
  • TIPS Nedir?
  • Ameliyatsız Karaciğer Hemanjiomu Tedavisi
  • Kronik Prostatitte Embolizasyon Tedavisi
  • Bronşiyal Arter Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümör Ablasyon Tedavisi
  • Kemoembolizasyon (TAKE) Nasıl Yapılır?
  • Hemoroid Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümörü Tedavisinde Radyoembolizasyon
  • Prostat Embolizasyonu Başarı Oranı
  • Paratiroid Nodül Ablasyonu
  • Kafa İçi Basınç Artışına Neden Olan Serebral Venöz Bozukluk
  • Tiroid Nedir?
  • Sertleşme Sorunu Tanısında İleri Görüntüleme Teknikleri
  • Penil Venöz Kaçak Tedavisi
  • Miyom Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Eagle Sendromu Tedavisi
  • Beyin Anevrizması Embolizasyonu
  • Hidrosel Tedavisi
  • Ameliyatsız Fıtık Tedavisi
  • Tiroid Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri
  • Toplardamar Nedir?
  • Tıbbi Onkoloji Nedir?
  • Omurilik Nedir?
  • Omurga Anatomisi
  • Nodül Nedir?
  • Kanser Çeşitleri Nelerdir?
  • Ablasyon Nedir?
  • Anevrizma Nedir?
  • Topuk Dikeni Belirtileri
  • Kulak Çınlaması Neden Olur?
  • Biyopsi Alınması Tehlikeli Midir?
  • Diyabetik Ayak İyileşir Mi?
  • Serebrovasküler Hastalıklar
  • Karaciğer Kanseri Erken Evre Belirtileri
  • Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
  • Kanser Çeşitleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Gizlilik PolitikasıHaber Kaldırma talebiReklam ve TanıtımRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle