MENU
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Galeri
  • Müzik
  • Sesli Köşe Yazıları
  • medya
  • Sinema
  • news
  • Aktüel
  • Para Kazanma
  • Tanıtım
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • Gizlilik Politikası
  • Haber Kaldırma talebi
  • Reklam ve Tanıtım
  • İLETİŞİM
  • Nöbetçi Eczaneler
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
DOLAR32.2053
EURO35.1156
GR ALTIN2500.6
ÇEYREK4111.0
Ankara
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Dünya
  • Yemek Tarifleri
Kapat

Toplumda sapkın davranışlar artar mı

Ana SayfaSağlıkToplumda sapkın davranışlar artar mı
Toplumda sapkın davranışlar artar mı

Prof. Dr. Barış Erdoğan: “Krizler, sapkın davranışları tetikleyebilir” Büyük ekonomik krizlerin yaşandığı ve toplumsal sorunların ağırlaştığı ...

06 June, 2022, Monday 15:45
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Prof. Dr. Barış Erdoğan: “Krizler, sapkın davranışları tetikleyebilir”

Büyük ekonomik krizlerin yaşandığı ve toplumsal sorunların ağırlaştığı dönemlerde bireylerin üzerinde kaygı ve stres düzeyinin arttığını belirten uzmanlar, “Sabıkalı, zihinsel sorunlu gibi damgalanan bireyler toplumsal zincirin en zayıf halkalarıdır ve normları ilk onlar ihlal eder. Ama zincirde paslanma, çürüme devam ediyorsa zincirin sağlam halkaları da zamanla kırılır, kopabilir.” uyarısında bulundu. Uzmanlar, yaşanan olaylara vatandaşların “uygar bir kayıtsızlık” sergilediklerini ifade ederek Türk toplumunun olgunluk gösterdiğini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Erdoğan, son günlerde gündeme gelen ve kameralara yansıyan normal olmayan olaylara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Olayları toplumsal çerçeveden analiz etmek gerekir

Prof. Dr. Barış Erdoğan, sosyal medyada da çok konuşulan sokakta cinsel ilişki, kendini yakma, camide bir çocuğa taciz ve sokakta çıplak gezen vatandaş gibi bir çok olayın Türkiye’yi şoke ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Barış Erdoğan, “Gezi olaylarının yıl dönümüne denk gelen ve toplumsal normları ihlal eden bu sapkın davranışların arkasında çeşitli istihbarat servislerinin Türkiye’ye karşı çektikleri bir operasyon gibi yorumlar da yapıldı. Bu yorumlar doğru ya da yanlış olabilir ama bir sosyolog olarak bu olayları toplumsal bir çerçeveden analiz etmek gerekir. Türk toplumu açısından bu olaylara baktığımda toplumumuz adına bir üzücü bir de sevindirici yön görmekteyim.” dedi.

“Normları en zayıf halkalar ihlal eder”

“Bireysel gibi görünen ve psikolojik sorunlarla ilişkilendirilen bu sapkın davranışların arkasında toplumsal nedenler olduğunu unutmamak gerekir” diyen Prof. Dr. Barış Erdoğan, şunları söyledi:

“Eğer tek tek bu olayların faillerine bakacak olursak, birinin adli sicili bozuk, diğerinin akli dengesi yerinde değil dersek gerçek sorunu ve büyük resmi göremeyiz. Büyük ekonomik krizlerin yaşandığı, toplumsal sorunları ağırlaştığı dönemlerde bireyler üzerinde kaygı ve stres düzeyi artar. Sabıkalı, zihinsel sorunlu gibi damgalanan bireyler toplumsal zincirin en zayıf halkalarıdır ve normları ilk onlar ihlal eder. Ama zincirde paslanma, çürüme devam ediyorsa zincirin sağlam halkaları da zamanla kırılır, kopabilir.”

Sapkın davranışlar artar mı?

“Zira bu kriz ve buhran dönemlerinde sorunların çözümü bireyleri aşıyorsa, bireyler kendilerini çaresiz hissediyorsa, oynadıkları oyunun kurallarını değiştirmeye çalışabilirler” diyen Erdoğan, “Yani toplumsal normlara uyum sağlayarak sürdürdüğü hayatta arzu ettiği karşılığı, tatmini alamayan birey bu sefer de norm dışına çıkarak, sapkın davranışlara yönelerek yaşamını sürdürmeye girişebilir. Yoksunluğunu hissettiği haz ve zevklere ulaşmak için bu sefer kendini her türlü toplumsal normdan azade hisseder. Maalesef İleriki günlerde bu tip sapkın davranışların artma ihtimali var ve bu toplum adına gerçekten üzücü bir sonuç olur.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar uygar bir kayıtsızlık sergilediler

Yaşanan olaylara vatandaşların “uygar bir kayıtsızlık” sergilediklerini ifade eden Prof. Dr. Barış Erdoğan, “Esenyurt’taki çocuk tacizi iddiası dışındaki olaylara bakacak olursak olay yerindeki vatandaşlar adeta “uygar bir kayıtsızlık” sergilediler. Oradan gelip geçtiler. Bir Batı ülkesindeki yurttaşlar gibi bu tip bir olay karşısında faillerine karşı bir şiddet gösterisinde bulunmadılar hatta görmezden geldiler, kolluk kuvvetlerinin müdahalesini beklediler. Benzer bir olay bir Ortadoğu ülkesinde ya da Afganistan’da, Pakistan’da olsaydı linç girişimleri olurdu. Türk toplumumun bu olgunlukta olması sevindirici.” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

Haberi Kaynağından oku: Beyaz Haber Ajansı

Not : Bu haber BEYAZ Haber Ajansı internet sitesinden, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Sağlık

24 saat boyunca aç kalırsak ne olur?

Saçlar Neden Beyazlar: Yaşlanmanın Görünür İzi ve Genetik Sırları

Yavaş ve Bilinçli Adımların Dansı: Japon Yürüyüşü

Matcha Çayı Nedir?

Ses Yalıtımlı panel

  • Radyofrekans ile Ağrı Tedavisi
  • Atardamar Nedir?
  • Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
  • Beyinde Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
  • Damar Hastalıkları Belirtileri
  • Hemoraji Nedir?
  • Heparin Nedir?
  • Baş Ağrısında Orta Meningeal Arter Embolizasyonu
  • Kronik Subdural Kanamada Embolizasyon
  • Varis Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi
  • Osteoid Osteoma Radyofrekans Ablasyon
  • Vertebroplasti Nedir?
  • TIPS Nedir?
  • Ameliyatsız Karaciğer Hemanjiomu Tedavisi
  • Kronik Prostatitte Embolizasyon Tedavisi
  • Bronşiyal Arter Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümör Ablasyon Tedavisi
  • Kemoembolizasyon (TAKE) Nasıl Yapılır?
  • Hemoroid Embolizasyonu Nedir?
  • Karaciğer Tümörü Tedavisinde Radyoembolizasyon
  • Prostat Embolizasyonu Başarı Oranı
  • Paratiroid Nodül Ablasyonu
  • Kafa İçi Basınç Artışına Neden Olan Serebral Venöz Bozukluk
  • Tiroid Nedir?
  • Sertleşme Sorunu Tanısında İleri Görüntüleme Teknikleri
  • Penil Venöz Kaçak Tedavisi
  • Miyom Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Eagle Sendromu Tedavisi
  • Beyin Anevrizması Embolizasyonu
  • Hidrosel Tedavisi
  • Ameliyatsız Fıtık Tedavisi
  • Tiroid Ameliyatı ve Embolizasyonu Farkı
  • Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri
  • Toplardamar Nedir?
  • Tıbbi Onkoloji Nedir?
  • Omurilik Nedir?
  • Omurga Anatomisi
  • Nodül Nedir?
  • Kanser Çeşitleri Nelerdir?
  • Ablasyon Nedir?
  • Anevrizma Nedir?
  • Topuk Dikeni Belirtileri
  • Kulak Çınlaması Neden Olur?
  • Biyopsi Alınması Tehlikeli Midir?
  • Diyabetik Ayak İyileşir Mi?
  • Serebrovasküler Hastalıklar
  • Karaciğer Kanseri Erken Evre Belirtileri
  • Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
  • Kanser Çeşitleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Gizlilik PolitikasıHaber Kaldırma talebiReklam ve TanıtımRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle