Kürtaj Nedir?
Kürtaj, daha doğru ifadesiyle küretaj, kelime anlamı ile “kazımak” anlamına gelmektedir. İstenmeyen veya sağlıklı bir şekilde ilerlemeyen gebelikleri sonlandırmak için yapılan tıbbi bir tahliye işlemidir.
Kürtaj nedir sorusunun daha kapsamlı bir yanıtı bulunmaktadır. Kürtaj, yalnızca gebelik sonlandırılması için değil aynı zamanda rahimdeki polipler, miyomlar ve lezyonların alınması için de uygulanır. Bunun yanında, rahim ile alakalı hastalıkların tanısında veya patoloji testleri için doku alınması gerektiğinde de başvurulan bir yöntemdir.
Kürtaj Yasak mı?
Kürtaj, yalnızca Tükiye’de değil, diğer pek çok ülkede yasalar ile düzenlenmiş ve farklı sınırlamalar getirilmiş cerrahi bir operasyondur. Ülkemizde 1983 yılında yürürlüğe girmiş 2827 No’lu Nüfus Planlama Yasası’na göre kürtaj yasaldır. Ancak gebeliğin 10. Haftasından önce bu işlemin gerçekleşmesi gerekmektedir. 10. Haftadan sonra gebelik sonlandırma işlemi yasal değildir. 10. haftayı geçen gebeliklerde kürtaj yalnızca, anne veya bebek hayatının tehlikede olduğu ve bebeğin doğumdan önce karında ölmüş olması durumlarında uygulanabilir.
Kürtaj Sonrası
Kürtaj işleminden hemen sonra hastalar yaklaşık olarak 30 dakika kadar dinlendirilir. İşlem sırasında anestezi verildiği için buna bağlı olarak halsizlik veya mide bulantısı gözlemlenebilir. Bunun yanında ufak kasık ağrıları da hissedilebilir. Ancak tüm bu şikayetler 1 saat içerisinde normale döner ve 1 saat sonra hasta yeme içmeye başlayabilir.
Kürtaj sonrası tam iyileşme 15 veya 20 gün içinde gerçekleşir. İlk bir hafta 10 gün kanama devam edebilir. Kanamanın daha uzun sürmesi halinde doktora görünmekte fayda vardır. Kürtaj sonrası tam iyileşmenin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için hastaların dikkat etmeleri gereken durumlar vardır. Bunlar;
- En az 10 gün veya iki hafta boyunca tam kanama bitene kadar cinsel birliktelikten uzak durulmalıdır.
- Doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
- Tampon yerine ped tercih edilmelidir.
- Kürtaj sonrası hijyene özen gösterilmeli ve çamaşırlar sık sık değiştirilmelidir.
- Ağrı var ise bu ağrıları dindirmek için karın veya sırt bölgesine masaj yapılmalıdır.
Kürtaj Ne Zaman Yapılır?
Normal seyrinde ilerleyen bir gebelikte, kese beşinci hafta itibariyle rahme yerleşir. Bu da aşağı yukarı adet döngüsünün bir hafta gecikmesine denk gelir. Yasal olarak kürtaj, gebeliğin 10. Haftasına (2.5 ay) kadar yapılabilir. Kürtaj ne zaman yapılır sorusuna en uygun cevap aslında 4-6 haftalıkken yapılmasıdır. Sürenin ilerlemesiyle kürtaj kaynaklı riskler ve komplikasyonlar artabilir ve işlemi gerçekleştirmek zorlaşabilir. 4-6 haftadan önce yapılan kürtaj işleminde ise gebeliğin sonlanamaması gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir.
Vakumlu Kürtaj Ücretleri
Vakumlu kürtaj yöntemi son 20 yıldır tüm dünyada yaygın olarak kullanılan modern bir kürtaj yöntemidir. Günümüzde en çok tercih edilen ve en yaygın kullanılan kürtaj uygulamasıdır. Rahimde ters basınç yaratarak bebeğin alınmasını sağlar. Diğer kürtaj yöntemlerine göre daha fazla tercih edilmesinin sebebi riskinin çok az olmasıdır.
Vakumlu kürtaj ücretleri her geçen yıl biraz değişmektedir. Gebeliğin haftası, işlemde kullanılacak malzemeler, hastanın daha önceden geçirdiği operasyonlar, kullanılacak anestezi çeşidi gibi faktörler vakumlu kürtaj ücretlerini etkileyen faktörlerdir.
4 haftalık gebelikten 10 haftalık gebeliğe kadar kürtaj uygulama ücretleri 900 TL ile 2500 TL arasında belirlenmektedir. 2023 güncel vakumlu kürtaj ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz.
İstanbul Kürtaj
Günümüzde kürtaj operasyonları uzman doktorlar tarafından yapıldığı gibi, bu işlemi yasal olmayan yerlerde merdiven altı gerçekleştiren kişiler de bulunmaktadır. Yasal olmayan bu yerlerde yapılan işlemler insan sağlığı için oldukça tehlikelidir.
İstanbul Kürtaj işlemleri, kürtaj hakkında merak ettikleriniz ve kürtaj fiyatları için Op. Dr. Aysun Altuntaş ile iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Yazın